Tuinwerkzaamheden voor september.

bloemdessin tuin tuinieren verbouwing hoe hoe installeren hoe te gebruiken

Alles wat u moet weten over tuinieren in september.

 

Gardening task

September tuinieren?

Tuintips en ideeën voor september. Haal het meeste uit de maandenlang tuinieren die je hebt gestoken. Als het buiten koud is, haal dan kwetsbare planten naar binnen. Het is tijd om winterperkplanten en voorjaarsbollen te zaaien. Maai het gazon opnieuw om al het door harken veroorzaakte kruipende grassen en onkruid te verwijderen.

Zoals eerder gezegd, is een topbehandeling van uw gazon een uitstekende keuze voor klei-, kalk- of zandgronden. Onze complete gids bevat meer seizoensgebonden gazonverzorgingstips. Een tuinstofzuiger kan bladeren van de bomen en struiken van uw gazon versnipperen. De bladeren vallen sneller uiteen als de versnippermodus wordt gebruikt. Een schuine paal heeft de voorkeur boven een enkele verticale paal.

Hierdoor kan de boom in de wind zwaaien, wat gunstig is omdat het is bewezen dat slingeren de stamgroei in bomen bevordert. Bescherm slagewassen, courgettes en andere planten in het late seizoen met tuinbouwvlies. September is de laatste maand om buiten te zaaien, dus haal die radijs- of slazaden binnen voordat het te koud wordt! Het is nu de tijd om herfstfruitige frambozen te verzamelen, evenals appels en peren (deze zullen tegen het einde van de maand klaar zijn).

Tuintips en suggesties voor de maand september.

Ook al loopt de zomer op zijn einde, uw tuin kan u urenlang plezier blijven bieden terwijl de avonden vallen. Ga naar buiten en haal het meeste uit al het harde werk dat u in uw tuin hebt gestoken de afgelopen maanden voordat het warme weer weer een jaar verdwijnt. In deze tijd van het jaar raden we je ook aan om je tuin en tuin op te ruimen.

Algemene tuinklusjes.

 • Ga zo nodig door met water en deadhead.
 • Verwijder vervagende bloemstelen om de randen er netjes uit te laten zien.
 • Start het composteringsproces, want de herfst produceert veel afval.

Gazon.

 • Zodra het droge weer voorbij is, moet u het gazon verticuteren en spijkeren, en herfstgrasvoeding geven.
 • Repareer gebroken randen en behandel kale plekken, bulten en holtes
 • Maak rond het midden van de maand nieuwe gazons van zaad (gras leggen tot november)

Klimmers, struiken en bomen, oh my!

 • Coniferen en groenblijvende planten moeten worden geplant en verplaatst.
 • Rozen moeten doodkop zijn.
 • ligusterhagen moeten voor het seizoen tot hun uiterste hoogte worden gesnoeid.

Bloemen!

 • Plant voorjaarsbloeiende bollen, maar bewaar tulpen en hyacinten tot het einde van het seizoen.
 • Planten voor de winter en de lente moeten worden gebruikt in plaats van zomerperkgoed, en ze moeten goed gehydrateerd worden gehouden.
 • Dahlia's horen koppig te zijn.
 • Hoge bloemen moeten worden ondersteund.

Terrassen en plantenbakken, oh my!

 • Tuinieren in containers is een geweldige manier om winterperkplanten en voorjaarsbloeiende bollen te kweken.
 • Verminder de hoeveelheid voedsel die u aan vaste planten geeft die in potten groeien.
 • Breng in koudere klimaten delicate planten binnen of onder bescherming.

Groenten en kruiden natuurlijk!

 • Tuinbouwvlies kan worden gebruikt om sla- en courgettegewassen in het late seizoen te beschermen.
 • Zaai voor slabladeren zowel winteruien als snelle gewassen, zoals babyspinazie, in de herfst.
 • Oogstmerg, sperziebonen en snijbonen, sla, rucola, lente-uitjes, herfstbloemkool, kool, prei, aardappelen, uien en sjalotten zijn enkele van de groenten die deze tijd van het jaar verkrijgbaar zijn.
 • Verse kruiden in een pot, waaronder bieslook, munt, basilicum, koriander en peterselie

Vruchten!

 • Neem de tijd om bramen te plukken, de eerste herfstfruitige frambozen, appels als ze rijpen en de eerste Conference-peren, die tegen het einde van de maand verschijnen
 • Rietvruchten die zijn gesnoeid
 • U kunt onbeschadigd fruit bewaren door het in krantenpapier te wikkelen en het vele weken op een koele, droge plaats te bewaren.
 • Het planten van wortelgewassen in de grond voor de winter omvat wortelen, bieten, pastinaken, koolrapen, rapen en rapen.

Onder dekking van de duisternis!

 • Verminder de hoeveelheid water en kunstmest die voor alle kasplanten wordt gebruikt.
 • Breng kwetsbare planten naar binnen om te overwinteren in koudere klimaten.
 • Het is een goed idee om voorjaarsbloeiende bollen in containers te planten.
 • Maak een onverwarmde kas of serre gereed voor het zaaien van winterharde eenjarigen voor vroege voorjaarsbloei.
 • Tomaten, paprika's, aubergines en komkommers mogen niet meer worden gevoerd en minder water geven.

Bereid je gras voor op het komende koude weer.

Raap na het maaien van het gras eventueel mos en onkruid op dat zich heeft opgehoopt. Maai het gazon een tweede keer, deze keer haaks op de richting waarin u het de eerste keer hebt gemaaid. Dit zorgt ervoor dat alle kruipende grassen en onkruiden die door het harken zijn ontstaan, worden verwijderd. Draai het dan om zodat er lucht doorheen kan circuleren en de verdichting wordt opgeheven. Gebruik een tuinvork om het ongeveer 8-10 cm naar beneden te steken of een gazonbeluchter om het gras te beluchten. Voorzie het gras van een degelijke grasvoeding voor de herfst - maak niet de fout te denken dat u uw overgebleven voorjaarsgazonvoer kunt gebruiken, aangezien het niet geschikt is voor deze tijd van het jaar en meer schade dan goed kan aanrichten. Topdressing van uw gazon is ook een uitstekende optie als u kleiachtige, kalkachtige of zanderige bodems heeft, zoals eerder gezegd. Er mag slechts een zeer dunne laag topdressing per keer worden aangebracht, omdat het begraven van het gras ervoor zorgt dat het verdort en sterft. Meer seizoensadvies voor gazononderhoud vindt u in onze uitgebreide gids.

Plant zowel winterperkgoed als bollen die in het voorjaar bloeien.

Nadat de laatste zomerperkplanten het einde van de weg hebben bereikt, verwijdert u ze uit bedden, borders en containers. Nu je een plek hebt gevonden, kun je beginnen met de voorbereidingen voor het inzaaien van winterperkgoed. Vork over de secties, werk in wat goed verrot organisch materiaal en transplanteer dan winterperkgoed in de ruimtes tussen de vorken. Zorg ervoor dat de planten goed water krijgen terwijl ze zich oriënteren.

Verwijder alle gevallen bladeren.

Stel het schoonmaken van uw gazon niet uit tot het einde van het seizoen; als de bladeren voor langere tijd op uw gazon liggen, zullen ze de hoeveelheid licht die het gras bereikt, beperken, waardoor het geel wordt. Dit kan worden voorkomen door de bladeren regelmatig, beetje bij beetje, schoon te maken. Voor brede, vlakke grasvelden zou een gazonhark voldoende zijn; het zal echter onpraktisch zijn voor borders, dus overweeg om te investeren in een tuinvacuüm. Als je het in de versnippermodus gebruikt, zullen de bladeren veel sneller afbreken als ze worden gecomposteerd; stapel ze gewoon in dunne lagen in je compostbak met ander organisch afval om het proces te versnellen. Wist u dat u uw eigen bodemverbeteraar kunt maken van de bladeren die op uw gazon zijn gevallen? Bekijk onze instructies.

Ondersteun de groei van bomen en klimmers.

In de herfst worden sterke winden verwacht, dus zet pas geplante bomen vast om ervoor te zorgen dat ze de steun krijgen die ze nodig hebben.Op deze manier worden ze beschermd tegen beschadiging door schommelen, waardoor ze omhoog kunnen komen en hun wortelverankering kunnen verliezen, of zelfs kunnen breken. Als alternatief voor het gebruik van een enkele verticale paal wordt een schuine paal aanbevolen. Hierdoor kan de boom in de wind zwaaien in plaats van volledig stijf te zijn - wat goed is omdat is aangetoond dat zwaaien de stamontwikkeling in bomen stimuleert. Deze hebben allemaal een raamwerk nodig om hun nieuwe groei te ondersteunen wanneer het in de lente opkomt, en het is vaak eenvoudiger om het raamwerk te bouwen nu ze het einde van hun groeiperiode hebben bereikt. Frames zijn er in verschillende vormen, die bepalen in welke richting je planten zullen groeien.

Breng de oogst van het herfstseizoen binnen.

Geniet ondertussen van tal van heerlijke groenten van eigen bodem, waaronder uien en sjalotten, sperziebonen en snijbonen, saladegewassen zoals spinazie en kool en andere groenten naar keuze. De maand september is de laatste maand voor het planten van buitenzaden, dus zorg ervoor dat je last-minute radijs- of slazaden binnenkrijgt voordat het weer te koud wordt! Tuinbouwvlies moet worden gebruikt om saladegewassen in het late seizoen, courgettes en andere planten die nog op hun oorspronkelijke locatie groeien, te beschermen. Laat de tomaten tot het einde van de maand aan de ranken staan, waarna je al het resterende fruit moet oogsten en op een richel moet bewaren om te rijpen. U kunt nu beginnen met het verzamelen van de eerste herfstfruitige frambozen, evenals andere boomvruchten zoals appels (zoals te zien op de foto) en Conference-peren (ook afgebeeld) (deze zullen tegen het einde van de maand klaar zijn). Zorg ervoor dat je ze plukt zodra ze beginnen te rijpen. Om te bepalen of appels of peren klaar zijn om te worden geoogst, draait u voorzichtig een van de vruchten die aan de betreffende boom groeien. Als de vrucht gemakkelijk loskomt van de stengel, is hij rijp.

Wat zijn de tuintaken in september?

 • Tuintips en ideeën voor september.
 • Haal het meeste uit de maandenlang tuinieren die je hebt gedaan.
 • Als het buiten koud is, haal dan kwetsbare planten naar binnen.
 • Het is tijd om winterperkplanten en voorjaarsbollen te zaaien.
 • Maai het gazon opnieuw om al het door harken veroorzaakte kruipende grassen en onkruid te verwijderen.
 • Zoals eerder gezegd, is een topbehandeling van uw gazon een uitstekende keuze voor klei-, kalk- of zandgronden.
 • Onze complete gids bevat meer seizoensgebonden gazonverzorgingstips.
 • Een tuinstofzuiger kan bladeren van de bomen en struiken van uw gazon versnipperen.
 • De bladeren vallen sneller uiteen als de versnippermodus wordt gebruikt.
 • Een schuine paal heeft de voorkeur boven een enkele verticale paal.
 • Hierdoor kan de boom in de wind zwaaien, wat gunstig is omdat het is bewezen dat slingeren de stamgroei in bomen bevordert.
 • Bescherm slagewassen, courgettes en andere planten in het late seizoen met tuinbouwvlies.
 • September is de laatste maand om buiten te zaaien, dus haal die radijs- of slazaden binnen voordat het te koud wordt!
 • Het is nu de tijd om herfstfruitige frambozen te verzamelen, evenals appels en peren (deze zullen tegen het einde van de maand klaar zijn).

Geschreven door
BrookPad Team

.


Ouder bericht Nieuwer bericht


laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Judge.me Review Medals